<![CDATA[Rekryapu.fi - Vieraskynä (vinkkejä ammattilaisilta)]]>Tue, 14 Mar 2017 11:07:15 +0200Weebly<![CDATA[Vinkit rekrytoijille videohaastattelussa onnistumiseen]]>Mon, 13 Mar 2017 07:41:30 GMThttp://rekryapu.fi/vieraskynauml-vinkkejauml-ammattilaisilta/vinkit-rekrytoijille-videohaastattelussa-onnistumiseenVideohaastattelujen kanssa töitä tekeville muodostuu rutiini niiden tekemiseen. Rutiini on usein hyvä juttu, mikäli se tehostaa työntekoa. Joskus rutinoituminen kuitenkin tarkoittaa samojen kaavojen toistamista.


Videorekrytointi on vielä sen verran tuore juttu, että kokeilemalla voi saada aikaan yllättäviä tuloksia. Kannustan siis kokeilemaan ja varioimaan hieman videohaastattelujen kanssa.


Kasasin muutamia vinkkejä, joilla tätä kokeilua voi lähteä toteuttamaan.


Inhimillinen ote
Aloituksella ja tunnelmalla on merkistystä. Jos olet kovin vakava ja kravatti kuristaa kurkkua, hakijat samaistuvat helposti asetelmaan. Vaihda siis napsun verran rennompaan tyyliin. Vinkit:
  • Luo rento tunnelma
  • Ensimmäisen videon merkitys
  • Vakuuta esiintymiselläsi hakija haluamaan paikkaa
  • Käytä useita haastattelijoita

Kysymysasettelu
Ensimmäinen konkreettinen kysymys on usein klisheinen ”Kerro hieman itsestäsi”. Hyvää tässä kysymyksessä on se, että mielikuvituksellisimmat vastaukset voivat olla todella mielenkiintoisia. Useimmiten vastaus on kuitenkin harmittavasti mallia ”Hei, olen Nönnön Nöö, 34-vuotias IT-alan ammattilainen Helsingistä”. Kiitos tiedosta.
Jo ensimmäiseen kysymykseen kannattaa siis ladata jotain, mistä saadaan heti varmasti jotain oleellista irti. Voisi esimerkiksi ottaa esittelyn vastaan näin: ”Millainen persoona olet työpaikalla, ja työskenteletkö ennemmin yksin vai tiimissä?”. Näin saat samalla vastauksia useampaan yksityiskohtaan. Vinkit:
  • Kysy kysymyksiä joihin oletat saavasi konkreettisen vastauksen
  • Kuvaile case, anna vaihtoehdot ja pyydä perustelut
  • Muista painottaa ensimmäisessä videossa napakkaa max. 1min vastausta

Vähemmän on enemmän
Näemme usein haastatteluja, joissa videoiden yhteismäärä lähentelee kymmentä. Se on liikaa. Hakijalle tulee helposti ähky pelkästä videokysymysten katsomisesta, ja se välittyy vastauksissa. Pahimmassa tapauksessa hakija jättää leikin siihen. Vinkit:
  • Kysymysten määrä max. 4
  • "Kovat” tiedot löytyvät hakemukselta & CV:stä
  • Pidä myös kysymykset tiiviinä, yli minuutin kysymys on liian pitkä

Näillä vinkeillä kohti seuraavaa videohaastattelua. Tsemppiä!

Riku Malkki
Toimitusjohtaja, RecRight Oy​


ps. Jos aiheeseen kiinnostaa tutustua enemmän, Lataa hakijatutkimus - Mitä yli 40.000 työnhakijaa ajatteli videohaastattelusta?

Kirjoittajasta

Riku Malkki on videohaastattelut helposti mahdollistavan RecRightin toimitusjohtaja.

]]>
<![CDATA[Tervetuloa rekryapu.fi -sivustolle]]>Sun, 05 Mar 2017 11:24:29 GMThttp://rekryapu.fi/vieraskynauml-vinkkejauml-ammattilaisilta/tervetuloa-rekryapufi-sivustolle RSS Feed

Moikka!

Tuhannesti tervetuloa rekryapu.fi -sivustolle.
Kaikki sivustolta löytyvät dokumenttipohjat, vinkit ja neuvot ovat vapaasti käytettävissäsi (epäkaupallisiin tarkoituksiin).

Loimme sivuston pohjimmaisena tarkoituksena auttaa harvemmin rekrytointeja tekeviä pienyrityksiä, yhdistyksiä jne. rekrytointien tekemisessä ja helpottaa sitä kautta organisaatioita löytämään heille parhaiten sopivia työntekijöitä - ilman turhia lisäkustannuksia  ja -vaivaa työnantajalle. Ja tottakai työntekijätkin voittavat, kun esim. työpaikasta kerrotaan työpaikkailmoituksessa kattavalla tavalla, työsopimus on asiallinen ja työhaastattelu toteutetaan ammattitaitoisesti.

Mielestämme rekrytoimista ei pidä mystifioida turhaan, koska loppujen lopuksi kyseessä on useimmissa tapauksissa aika yksinkertainen prosessi. Näillä 10 askeleella pääsee jo pitkälle ja apua niiden toteuttamiseen löytyy tämän sivuston dokumentit-osiosta:

1. Mietitään ensinnäkin minkälaista osaamista haetaan ja millainen se meidän työyhteisöön sopiva "hyvä tyyppi" käytännössä olisi.  

2. Puetaan kohdan 1 jälkeen kirkkaana oleva ajatus kiinnostavalla tavalla tekstiksi.

3. Mietitään paikat, joista kaivattuja osaajia löytyisi ja siellä sitten työpaikkaa markkinoidaan tarkoituksen mukaisella tavalla.

4. Vastataan yhteydenottoihin asianmukaisella tavalla, pidetään hakijoihin aktiivisesti yhteyttä ja käytetään jokainen kohtaaminen työnhakijoiden kanssa mahdollisuutena valistaa heitä organisaation työnantajalupauksesta (mitä odotetaan työntekijältä ja mitä vastavuoroisesti tarjotaan työntekijöille)

5. Pyritään parhaan mukaan laittamaan omat ennakkoluulot ja mutu-fiilikset narikkaan työhakemuksia lukiessa. 

6. Järjestetään parhaiksi valikoitujen hakijoiden kanssa interaktiviinen keskustelu, jossa heidän haastattelemisensa lisäksi kerrotaan kattavasti tarjolla olevasta työtehtävästä, työyhteisöstä ja työnantajasta sekä käsitellään hakijan päällimmäisenä olevia kysymyksiä. Ja pyritään taas noudattamaan kohdan 5 ohjenuoraa, vaikka kuinka tekisi mieli tehdä hurjia johtopäätöksiä jo kandidaatin kädenpuristuksen voiman perusteella.

7. Tehdä mahdollisimman rationaalinen valinta tehtävään parhaiten sopivasta hakijasta

8. Sovitaan molempia osapuolia tyydyttävät ja lainmukaiset työsuhteen ehdot ja tehdään niistä asiallinen sopimus

9. Kerrotaan muille hakijoille mahdollisimman pian valinnan jälkeen, että tällä kertaa heitä ei palkata ja  parhaassa tapauksessa tarjoudutaan antamaan palautetta halukkaille prosessista

10. Muistutetaan itseä, että uuden työntekijän työsuhteen elämänkaaressa saatin nyt otettua vasta pieni askel ja mm. perehdyttämisen toteutus kannattaa aloittaa välittömästi


Haastavammaksi homma totta kai menee kun vähänkään tuntemattomampi yritys on rekrytoimassa tai haetaan sellaista osaamista, jota on joko ylipäätään vaikeaa löytää tai sitten houkutella nimenomaisen yrityksen palkkalistoille. Tällöin varmasti on apua rekrytointialan ammattilaisista, koska suinkaan aina perinteinen "julkaise työpaikkailmoitus ja toivo parasta"-toteutustapa ei tuota tulosta. Mutta monessa tilanteessa tällä päästään jo pitkälle - ainakin pidemmälle kuin vain ihmettelemällä.

Toivoisimme kovasti rakentavaa palautetta ja parannusehdotuksia sivustosta.
Lisäksi sisällön tekijöitä ja vieraskynä-blogin kirjoittajia otetaan mielellään mukaan.
Parhaiten yhteydenottaminen sivuston ylläpitäjiin onnistuu lähettämällä s-postia osoitteeseen info@rekryapu.fi


Yhteistyöterveisin

rekryapu.fi vapaaehtoisten puolesta, 
​Miikka Huhta

Kirjoittajasta

Miikka Huhta on HR-työstä palavasti innostunut ja auttaa nykyään Employer Branding-aiheen tiimoilta eri kokoisia yrityksiä ympäri Suomen ja Pohjoismaiden Universumin leivissä. 

]]>